Södra striden i finalen. Italien utmanar Spanien

De två relativt vanliga rivalerna möts på Wembley i den första av två matcher inför EM-finalen. Italienarna har gjort ett övertygande intryck i mästerskapet hittills, medan Spanien alltid har sparat sina framsteg till sista minuten.

De två lagen drabbade också samman i de avancerade stadierna av den stora turneringen vid de tidigare EM-turneringarna i Polen och Ukraina. Duellen ägde rum i själva finalen och slutade oavgjort. Spanjorerna vann med 4-0 efter mål av David Silva, Jordi Alba, Fernando Torres och Juan Mata.

Trots förlusten var det den enda stora framgången för männen från Apenninhalvön sedan de vann VM-titeln 2006. Faktum är att de aldrig har nått längre än till gruppspelet i ett VM sedan dess och att de föll ut i kvartsfinalerna i både 2008 och 2016. I år har det varit en lätt resa genom turneringen hittills. Gruppspelet på hemmaplan i Rom gick bra med full poäng och utan att släppa in ett enda mål när italienarna slog Turkiet, Schweiz och Wales. Österrikarna var redan i den åttonde omgången den mer besvärliga motståndaren, men efter en mållös nittio minuter avgjorde Chiessa och Pessina Azzurra-lagets framfart på tilläggstid. Barella och Insigne säkrade segern i finalen mot Belgien.

De spanska minnena av triumferna 2008, 2010 och 2012 är säkert mycket friskare än motståndarnas, men ibererna har inte en enda gång kommit bland de åtta bästa i de tre kommande tävlingarna. Det såg inte heller ut så under en lång tid. Efter ett mållöst oavgjort resultat mot svenskarna och ett brinnande oavgjort resultat mot polackerna vann spanjorerna först i den sista omgången mot Slovakien, även om det måste sägas att det skedde på ett mycket entydigt sätt. När de efter en komisk patriotism vände och gick på en 3-1-ryckning i åttondelsfinalen mot Kroatien såg det ut som ett fredligt slut, men de förlorade denna ledning under de sista tio minuterna och fick avgöra först på tilläggstid mellan Morata och Oyarzabal. Kvartsfinalmatchen mot Schweiz gick ännu längre och Schweiz slogs ut i en straffläggning.

Finalen 2012 har redan nämnts ovan, men Italiens duell mot Spanien blir nu den femte i fyra raka EM-kval. Samma år möttes de två lagen i gruppspelet, där de spelade oavgjort. I kvartsfinalen fyra år tidigare var det ibererna som firade efter en straffläggning, medan det i åttondelsfinalen i Paris vid det senaste EM-kvalet var italienarna som fick ta hem avancemanget.

Men semifinalrivalerna har färskaste minnen från kvalet till mästerskapet i Ryssland. En match slutade oavgjort och den andra matchen vanns klart av Spanien, som också tog sig till slutspelet med lätthet. Italien å andra sidan misslyckades med att ta sig till spärren och missade det stora evenemanget för första gången sedan 1992.

När det gäller frånvarande spelare är Mancinis trupp betydligt sämre. Laget har tvingats klara sig utan Florenzi som är indisponibel sedan gruppspelet, och Spinazzola kommer inte att starta efter en otäck akilleshälsoskada i kvartsfinalen. Luis Enrique kan å andra sidan ha en fulltalig trupp till sitt förfogande, det enda frågetecknet är Sarabias beredskap.

Han är den mest produktiva spelaren i sitt lag hittills, med två mål och två assist. En assist sämre är Ferran Torres, som delar positionen i poängligan med bland annat den kommande motståndarens största offensiva hot, Ciro Immobile.

Avspark på Wembley är planerad till klockan 23.00 på tisdag och kommer att ges av den tyske domaren Felix Brych. Han kommer att få hjälp av de traditionella Mark Borsch och Stefan Lupp vid sidlinjen, medan andra landsmän leds av Marc Fritz bakom videon. Den fjärde domaren är ryssen Sergey Karasev.

Relevant news