Richard III, och nu topp i ligan: en Midlands stad finner sin plats i historien

Efter att ha snävt undvikit nedläggning förra säsongen rankades de på 5.000-1 för att vinna ligan i början av denna säsong. Som bookies är inte kända för sin generositet, kan du ta det som läst att ingen, inte ens den storslagenaste Leicester City-fläkten, särskilt inte den starkaste Leicester City-fläkten, tyckte att det var en avlägsen möjlighet. Men de gör nu, om än Unibet mycket försiktigt i Leicester.

East Midlands stad är inte känd för sitt stora förtroende. Till skillnad från sin granne, Nottingham, skryter det inte ett centrum av stora medborgerliga byggnader.De viktorianska borgarna i Leicester, som tjänade sin rikedom från textilier och skomakering, var ett blygsamt parti som föredrog att göra saker på ett lågt sätt.

“Det är inte en muskulös, självförvissad plats” säger Nick Carter, den tidigare redaktören för Leicester Mercury, en tidig aktivist i gemenskapsrelationer och en Unibet live betting säsongbiljetthållare i Leicester City. “Det har ingen stark känsla av självidentitet”. Det var av denna anledning att upptäckten av Richard IIIs förblivna resurser för tre år sedan, och hans ombyggnad i mars i år, var viktiga händelser i Leicesters senaste historia.För en stad som länge har kämpat för att skapa en sammanhängande idé om sig själv, gav den 15-talets monark närvaro ett ovanligt ögonblick av gemensamt kulturellt fokus och erfarenhet. Men det finns en stor skillnad mellan ett 500-årigt -old lik som förlorade en dynastisk kamp och en levande, andas framgångssaga som har tagit nationen med storm.Leicester visste hur man firar sin återupptäckta berömda förlorare, men konsekvent seger kräver Unibet ganska mer kognitiv justering.

Carter tycker att det står något om den självförsvagande lokala tankegången att en av de mest populära chantsna på King Power Stadium är inte “vi kommer att vinna ligan” men “vi håller på att stanna upp”.

När vi gick runt i staden förra veckan var det inte ett hav av Leicester City flaggor och halsdukar, eller blåklädda medborgare bryter ut i improviserade fotbollssångar.Ändå stod och pratade med människor, det var klart att lokalgruppens extraordinära utnyttjanden Unibet hade tagit fantasin över hela staden.

“Det är helt lysande,” sa Kesh Kotecha, när han gick med en staty som firade framgången i en säsong (1996-97) av Leicesters tre idrottslag: City, fotbollsklubben, Tigers Rugby Union Club och Leicestershire County Cricket Club. “Det finns en annan atmosfär om platsen. Alla pratar om det, även människor som inte är intresserade av fotboll. “Facebook Twitter Pinterest Striker Jamie Vardy (med händerna upphöjda) har varit i rekordstor form denna säsong.

På den täckta marknaden, där Unibet hemstadsstjärnan Gary Lineker brukade arbeta med sin föräldrars stall, var Simone Smith i ett glatt humör. “Jag jobbar också i pubshandeln”, säger hon. “Och verksamheten blomstrar där som ett resultat av Leicesters framgång.”

Som själva laget, som har spelare i Algeriet, Afrikanska, Japanska, Polska, danska, kroatiska, tunisiska, argentinska, schweiziska och österrikiska härkomst , Leicester har en rik varierande befolkning. Det var en av Storbritanniens första städer där det vita brittiska samhället blev en minoritetsgrupp. Men en av styrkorna att inte ha en överbærande medborgerlig identitet är att det möjliggör social anpassning.

Leicester, som har stora hinduer, muslimer och sikhpopulationer, har lidit mycket lite etnisk spänning.Varken Ukip eller andra långt högergrupper har gjort några framsteg i staden. Faktum är att observatörer från andra länder har kommit till Leicester för att studera sina utmärkta samhällsrelationer.

Suleman Nagdi är pressansvarig för Federation of Muslim Organizations – och en Leicester City-fan. “Sällan ser du en asiatisk person i något av de vanliga sporterna, säger han,” men det är en känsla av att fansen är mycket mer bekväma i fotboll än till exempel i cricket. ”

Även om cricket är den överlägset största sporten på subkontinenten, ses cricketklubben av många sydasiatiska kulturarv som bevarar “länet”, och länet ses som i stort sett vitt.Fotboll har däremot lyckats överträffa etniska linjer.

“Buzz går över alla samhällen”, säger Nagdi. Jamie Vardy, Leicester-anfallaren som har packat ut otroliga 15 mål i 16 matcher, började spela för Stocksbridge Park Steels i Division One South of the Northern Premier League, en hel sju nivåer under Premier League. Leicester plockade honom från obeskrivligheten i Fleetwood Town och denna säsong bröt han Ruud van Nistelrooys Premier League-rekord genom att göra poäng i 11 på varandra följande matcher. Människor gör filmer om saker som det.

Leicester förtjänar ett blomstrande team. För all sin tjusighet är det en blomstrande stad.Även om textilier och skomakering har försvunnit länge, och den ljusteknik som bytte ut dem är allt utom borta, har den en stor serviceindustri och har genomgått något av en snygg makeover de senaste åren. Det finns ett nytt shoppingområde, The Lane, som, som Carter stolt berättar för mig, har flera sushi restauranger. “Jag kan komma ihåg de dagar då vi var glada över Starbucks ankomst”, skämtar han.

Det finns nya civila kvadrater och tecken på konstruktion som tar form runt staden. På väg att titta på ett bostadshus går det upp för potentiell ny verksamhet var Roger Smith, som driver ett värme- och rörmokareföretag.

“Jag var där på måndagskvällen”, säger han till mig och hänvisar till Chelsea-spelet. “Otrolig atmosfär. Jag tror att det lyfter hela staden.Och det är bra för handel. ”

I sannhet är dessa saker inte lätt reducerade till ekonomiska siffror. Det finns en immateriell kvalitet på vad Leicester Citys framgångar ger en stad. Du kan se det ibland i leenden som bryter ut när laget nämns eller kanske i det underdrivna förtroendet det lånar en stad som aldrig har varit särskilt skicklig att sälja sig själv.

“Det är som en dröm, Säger Kotecha, “och du vill aldrig att den ska sluta. Men vid något tillfälle måste du vakna upp från drömmen. ”

Mycket få personer jag pratade med tillät att de trodde att Leicester verkligen kunde gå vidare för att vinna ligan. För tillfället är det tillräckligt att de kan överväga frågan.Om emellertid drömmen fortsätter och Leicester befinner sig fortfarande högst kom maj, då kommer staden att vara in för den roligaste identitetskrisen i sin oförändrade historia.

Leave a Reply