Förhandsgranskning av semifinalen i Copy América 2021

Turneringen har redan nått semifinalstadiet, där endast Argentina, Brasilien, Colombia och Peru kommer att spela. När det gäller de två sista lagen är det mer av en överraskning, eftersom de inte har visat upp några fantastiska prestationer hittills i turneringen. Peru har visserligen inte förlorat sedan det första debaclet, men har oftast snubblat till segrar eller oavgjorda matcher med stor tur tack vare sin otroliga effektivitet i avsluten. Colombia söker fortfarande efter turneringen och kan inte hitta ett fungerande recept för att göra mål. Men även med tre gjorda mål (varav ett från en straff) på fem matcher är det möjligt att avancera till semifinal.

Brasilien – Peru (6.7. kl. 1:00)
Efter det hårda arbetet i kvartsfinalen mot Chile borde brasilianarna i teorin få ett lugnare spel. De har traditionellt sett lyckats bra mot Peru, vilket visade sig i det senaste mötet som Brasilien vann med 4-0. Perus senaste seger mot Brasilien går tillbaka till september 2019, då de vann i en vänskapsmatch. En riktigt viktig och smärtsam förlust mot Peru drabbade dock Brasilien 2016 i Copa América Centenario. Nu blir det dock en helt annan situation och peruanerna under tränare Gareca har mer än en gång visat att de är ett turneringslag som kan spela viktiga matcher till sin fördel.

Brasilien har hittills gått igenom turneringen med bravur, och den enda match de inte kunde dominera var mot Ecuador. Objektivt sett har Brasiliens form dock sjunkit sedan början av turneringen. Samtidigt måste man också säga att Chiles spelstil är obehaglig för alla motståndare. Gabriel Jesus, vars tackling mot Mena var riktigt brutal, fick rött kort i kvartsfinalmatchen och är förmodligen färdigspelad för turneringen. Detta kommer troligen att frigöra en plats i startuppställningen för kvartsfinalmålskytten Paqueta. Försvararen Felipe kommer också att vara otillgänglig under resten av turneringen, men han räknades inte med att vara med i startelvan. Resten av laget bör vara 100 % redo för matchen.

Det är motståndaren Brasilien som kommer att få ett allvarligare problem än frånvaron av Gabriel Jesus. Den viktiga yttern André Carrillo kommer inte att vara tillgänglig för laget på grund av två gula kort. Carrillos frånvaro är desto mer problematisk eftersom det inte finns någon annan klassisk ytterback i truppen. Detta erbjuder ett rent defensivt alternativ med den unge och oerfarne Jhilmar Lora, eller att använda den något äldre men också oerfarne offensiva mittfältaren Raziel García. Garcías statistik är dock verkligen inte bländande, inte ens i den svaga peruanska ligan, så det är möjligt att Gareca kommer med ett mer överraskande alternativ. Ett frågetecken hänger också över stopparen Callens start. Det måste sägas att om Brasilien spelar minst lika bra som de gör, kommer det att bli extremt svårt för Peru att stoppa motståndarnas anstormning. Peruanerna har bara lyckats nollställa Venezuela hittills, och det beror bara på Sergio Córdovas dåliga avslut. Samtidigt har attacken hittills varit helt otroligt effektiv, och en dag måste den stora lyckan oundvikligen lämna Peru. Inför matchen verkar det alltså som om Peru inte riktigt skulle ha någon chans. Men om Garecas lag lyckas göra mål först, vem vet hur matchen kan sluta.
Prognos: 1 – 22Bet – 1,78

 

Argentina – Colombia
Lionel Scalonis lag står inför ytterligare en utmaning i sin jakt på den eftertraktade titeln. Det hindret är Colombia, som leds av Reinaldo Rueda. Även om den senare har varit medioker hittills, tack vare en ännu sämre insats av Uruguay i kvartsfinalen och bättre straffsparkar, kommer de att spela om medaljer. Och ändå, äntligen, en mer värdefull medalj än bronset skulle vara trevligt för colombianerna. Under hela sin historia har Colombia trots allt bara vunnit ett guld, ett silver och fyra brons. Båda motståndarna har alltså ett stort incitament att avancera.

Argentina har en helt fantastisk form, men fansen kommer säkert att hoppas på att den lätt skadade Cristian Romero återvänder till laguppställningen. Atalanta Bergamo har bett det argentinska landslaget att ge honom ledigt inför kvartsfinalen så att han inte ska orsaka sig själv en potentiellt allvarlig skada. Mot Ecuador lyckades Argentina visserligen hålla nollan, men det fanns en tidigare ointaglig fästning och några mycket bra räddningar fick målvakten Martínez presentera. Ecuador misslyckades sedan med att få in sina nästa chanser mellan stolparna. Romeros återkomst i stället för Otamendi kommer därför att vara avgörande mot Colombia. Argentinas största styrka hittills är dock anfallet. Lionel Messi spelar i storform, Lautaro Martínez har äntligen vaknat till liv och Ángel Di María och Alejandro Gómez bevisar regelbundet sina kvaliteter. Dessutom brukar mittfältet, med Lo Celso och De Paulo i spetsen, dominera sina motståndare. Argentina har å andra sidan flera temperamentsfulla spelare i sin laguppställning som kan sänka sitt lag med dumma fouls eller utvisningar, jag tänker särskilt på Leandro Paredes, som till exempel förra gången mot Ecuador utförde en äcklig skådespelarutövning för vilken han helt klart borde ha fått ett kort, vilket skulle ha uteslutit honom från semifinalen. Han hade dock tur i det här fallet.

Colombia, till skillnad från Argentina, snubblade bokstavligen in i semifinalen. I den ordinarie gruppen tog man bara 4 poäng på 4 matcher, gjorde bara 3 mål och släppte in 4. Men även med ett negativt resultat fortsätter man att kämpa, eftersom kvartsfinalmotståndaren Uruguay bokstavligen var impotent i offensiven. Colombias spel bygger på ett säkert försvar och utnyttjade kontringar, men det kan inte sägas att försvarsmuren är oöverstiglig och kontringarna dödliga. Dessutom kommer skadan på mittfältaren Uribe, som ärligt har utfört sina defensiva uppgifter samt stöttat anfallet, att bli ett stort problem. Å andra sidan återvänder lagets stjärnspelare Cuadrado till laguppställningen liksom en mycket bra defensiv mittfältare Barrios. En liknande typ som Uribe finns dock inte längre i truppen, så vi kan förvänta oss att tränare Rueda satsar på totalförsvaret och den centrala duon Barrios – Cuéllar eller Barrios – Pérez. Men alternativet att ha den åtminstone lite kreativa Cardona vid sidan av Barrios är också ett alternativ. Colombia kommer säkerligen att förlita sig på det som har fungerat hittills, nämligen centra från vingarna till Duvan Zapata. Han har fått chanser, men skottlyckan har svikit honom och han har inte gjort något mål hittills i turneringen. Det är förbättringen av effektiviteten i avslutningen och standardsituationerna som kan föra Colombia till finalen. Det kommer att vara viktigt att bryta det argentinska trycket, som har funnits i varje match hittills.
Prognos: 1 – 22Bet – 1,89

 

 

Relevant news